Nattvandring.nu

Pressmeddelande 29.4.2015

Vad gör din tonåring på Valborg?

- 8 av 10 unga får enkelt tag i alkohol visar en ny undersökning

Valborg är en helg då många ungdomar dricker, samtidigt visar en ny undersökning att tonåringar tycker att det är enkelt att få tag på alkohol. Det är bara att fråga kompisar, syskon eller ringa till en langare som snabbt levererar vilken tid på dygnet som helst, sju dagar i veckan.

I en nyligen genomförd undersökning bland ungdomar i åldern 15 till 17 år svarade 8 av 10 att det är lätt att få tag på alkohol. Idag räcker det med att skicka ett sms till en langare som levererar direkt till dörren, dygnet runt, sju dagar i veckan. Vissa ungdomar får sina varor langade från Systembolaget och andra får tag på illegal alkohol som hämtas från Sveriges kringliggande länder.

Hela 90 procent av den alkohol som beslagtas av polisen i Göteborg kommer från utlandet. Ungdomar är langarnas och smugglarnas viktigaste kunder. Den illegala hanteringen av alkohol är så lönsam så när en langare åker fast, står snart en ny på tur. Det är dags att ta tag i detta växande samhällsproblem.

- Vi känner till problemet med det fria flödet av alkohol till ungdomar. Idag ser vi en positiv nedåtgående trend när det gäller ungdomars alkoholkonsumtion, men det kvarstår tyvärr problem som snabbt kan vända situationen. Vi har sedan många år gett skolor verktyg för att arbeta förebyggande, men vårt arbete känns ibland tröstlöst när vi vet hur lättillgänglig alkoholen är för unga, säger Per Hazelius projektledare för skolsatsningen Prata Om Alkohol.

Förälder - så kan du göra för att förhindra valborgsfylla:

- Sätt tydliga regler, unga vill ha ett ramverk att förhålla sig till.

- Var inte rädd att fråga, bättre att fråga för mycket än för lite.

- Se till att ditt barn har mobilen med sig och ha telefonkontakt under kvällen.

- Var själv nykter. Då kan du hämta om något händer.

- Om din tonåring ändå kommer hem full behåll lugnet. Pyssla om och ta diskussionen dagen efter.

- Gå ut tillsammans med andra vuxna som nattvandrare, för alla barn o ungdomars trygghet.

(Källa: Nattvandring.nu och Prata Om Alkohol)

Undersökningen genomfördes på uppdrag av Prata Om Alkohol i mars/april 2015 på Ungdomar.se. Närmare 2 000 ungdomar i åldrarna 15 till 17 år svarade på undersökningen.

I dagens EXPRESSEN på nätet finns debattartikeln.